АмбасадиОпштина Штип е административен центар на Источниот плански регион. Овде се сместени сите поважни институции и организации од широка важност за општата популација.Имајќи во предвид дека во текот на претстојувањето и работењето, би имале потреба од информации, совети и поддршка во процесот на акомодирање на овдешните услови на живеење и работење, Ви приложуваме листа на дипломатски претставништва, амбасади и конзулати кои Ви се на дофат. Повеќето од нив, се сместени во главниот град на државата, што значи дека се на оддалеченост од општините од Источниот регион на просечно 150 километри.

 • Амбасада на Република Албанија
 • Адреса: Славеј планина 2, Скопје
 • Факс: 02 3246727
 • Телефон: 02 3 246 726 локал 105

 • Амбасада на Република Австрија
 • Адреса: Славеј планина 2, Скопје
 • Факс: 02 3246727
 • Телефон: 02 3 246 726 локал 105

 • Амбасада на Босна и Херцеговина
 • Адреса: Миле Поп Јорданов 56б, Скопје
 • Факс: 02 3 086 221
 • Телефон: 02 3 086 216
 • веб: www.ambasadabih.org.mk

 • Амбасада на Обединето Кралство
 • Адреса: Тодор Александров 165 (Салвадор Аљенде), Скопје
 • Факс: 02 3179726
 • Телефон: 02 3 299 299
 • веб: www.gov.uk/government/world/macedonia

 • Амбасада на Обединето Кралство
 • Адреса: Златко Шнајдер 3, Скопје
 • Факс: 02 3 246 493
 • Телефон: 02 3 246 491
 • веб: www.mfa.bg/embassies/macedonia

 • Амбасада на Германија
 • Адреса: Леринска 59, Скопје
 • Факс: 02 3 093 899
 • Телефон: 02 3 093 900
 • веб: www.skopje.diplo.de

 • Амбасада на Иран
 • Адреса: Миле Поп Јорданов 12, Скопје
 • Телефон: 02 3051759

 • Амбасада на Италија

 • Амбасада на Катар
 • Адреса: Св.Кирил и Методиј 7/5 (М.Х.Јасмин), Скопје
 • Факс: 02 3 092 370
 • Телефон: 02 3 211 500

 • Амбасада на НР Кина
 • Адреса: ул.474 бр.20, Н. Црниче, Скопје
 • Факс: 02 3 212 500
 • Телефон: 02 3 213 163

 • Амбасада на Косово
 • Адреса: Самоилова 136, Скопје
 • Факс: 02 3 290 322
 • Телефон: 02 3 290 321
 • веб: www.ambasada-ks.net/mk

 • Амбасада на Косово
 • Адреса: бул.Александар Македонски б.б., Скопје
 • Факс: 02 3 230 975
 • Телефон: 02 3 118 348

 • Амбасада на Полска
 • Адреса: Димитар Пандилов 2-а, Скопје
 • Факс: 02 3 119 744
 • Телефон: 02 3 248 820
 • веб: www.skopje.msz.gov.pl/mk

 • Амбасада на Романија
 • Адреса: Рајко Жинзифов 42, Скопје
 • Факс: 02 3 228 036
 • Телефон: 02 3 228 057

 • Амбасада на Русија
 • Адреса: Пиринска 44, Скопје
 • Факс: 02 3 117 808
 • Телефон: 02 3 117 160
 • веб: www.russia.org.mk

 • Амбасада на Словачка
 • Адреса: Будимпештанска 39, Скопје
 • Факс: 02 3090367
 • Телефон: 02 3 090 360

 • Амбасада на Словенија
 • Адреса: Мајка Тереза 42 (Водњанска), Скопје
 • Факс: 02 3 176 631
 • Телефон: 02 3 103 055

 • Амбасада на Србија
 • Адреса: Питу Гули 8, Скопје
 • Факс: 02 3 129 427
 • Телефон: 02 3 131 299
 • веб: www.skopje.mfa.gov.rs

 • Амбасада на САД
 • Адреса: Самоилова 21, Скопје
 • Факс: 02 3 102 499
 • Телефон: 02 3 102 000
 • веб: macedonia.usembassy.gov

 • Амбасада на Турција
 • Адреса: Славеј Планина б.б., Скопје
 • Факс: 02 3 117 024
 • Телефон: 02 3 104 710
 • веб: www.uskup.be.mfa.gov.tr

 • Амбасада на Украина
 • Адреса: Алберт Швајцер 7-9, Скопје
 • Факс: 02 3 178 120
 • Телефон: 02 3 179 259
 • веб: macedonia.mfa.gov.ua/mk

 • Амбасада на Унгарија
 • Адреса: Мирка Гинова 27, о. Карпош, Скопје
 • Факс: 02 3 063 070
 • Телефон: 02 3 063 197

 • Амбасада на Украина
 • Адреса: Тодор Александров 165 (Салвадор Аљенде), Скопје
 • Факс: 02 3 244 313
 • Телефон: 02 3 244 300
 • веб: www.ambafrance-mk.org

 • Амбасада на Холандија
 • Адреса: Аминта III 69-71 (Ленинова), Скопје
 • Факс: 02 3 129 309
 • Телефон: 02 3 109 250
 • веб: macedonia.nlembassy.org

 • Амбасада на Хрватска
 • Адреса: Букурешка 91, Скопје
 • Факс: 02 3 246 004
 • Телефон: 02 3 248 171
 • веб: mk.mvep.hr/mk

 • Амбасада на Црна Гора
 • Адреса: Васил Стефановски 7, Скопје
 • Факс: 02 3 227 254
 • Телефон: 02 3 227 277

 • Амбасада на Чешка
 • Адреса: Тодор Александров 35 (Салвадор Аљенде), Скопје
 • Факс: 02 3 178 380
 • Телефон: 02 3 178 945
 • веб: www.mzv.cz/skopje/mk

 • Амбасада на Швајцарија
 • Адреса: Максим Горки 19, Скопје
 • Факс: 02 3 103 301
 • Телефон: 02 3 103 320
 • веб: www.eda.admin.ch/skopje

 • Амбасада на Шведска

 • Амбасада на Шпанија
 • Адреса: Никола Кљусев 7 (27-ми Март), Скопје
 • Факс: 02 3 215 612
 • Телефон: 02 3 203 865